Måleri Vedic Art på Evalunds gård

 

Vedic Art 2014
Välkommen till sommarens kurser på
Evalunds gård, Norrköping

Öppna upp ditt inre och måla utan krav.
Vedic Art är ett mycket tillåtande måleri där vi arbetar efter 17 principer.
Dessa principer berör livet lika mycket som måleriet. Här ställs inga krav på att du
ska kunna perspektiv eller proportioner.
Vi låter helt enkelt färgerna bilda former fritt och kravlöst.
Här får du verktygen som hjälper dig att komma i kontakt med din inre kärna.
Du kommer kunna skapa en kommunikation med dig själv genom bildskapandet utan pekpinnar.
Låt det lekfulla blomma och öppna upp för det kreativa och glädjefyllda! Konst och liv hör ihop.
Det största konstverket, mästerverket, som vi skapar är vårt eget liv och vad vi gör av det.

Kurstillfälle 1, v 26, 23-28 juni, kl 10-16 Pris: 2.400 kr
Kurstillfälle 2, v 27, 30 juni-5 juli, kl 10-16 Pris: 2 40

I kurspriset ingår hyra av kurslokal och visst material.
Du som redan målat alla 17 principerna betalar endast din målarplats med 200 kr/ vecka
Det fins möjlighet att värma mat och göra kaffe och te.
WC finns i stora huset.

För bokning och frågor kring kursen
kontakta Maria Holm 070-2283503

Pris 0 kr

VAD ÄR VEDIC ART?

Fröet till Vedic Art såddes för många år sedan då grundaren Curt Källman började sin inre resa för att hitta ett kravlöst sätt att uttrycka sig på målarduken. Nu sprids de 17 principerna vidare av Curts son Johannes som pollen från den blomma som en gång såddes av Curt. Vedic Art finns i dag etablerat i Norden, flera Europeeiska länder, Indien och USA. I Sverige finns flera hundra utbildade Vedic Art lärare.

På denna sida hittar du information om:

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om varje område
filling
“Konst och liv är så intimt förknippade att det går knappast att skilja åt. Det heter ju konsten att leva.”
Curt Källman

Introduktion till Vedic Art

De 17 principerna
Vedic Arts grund är de 17 principerna. Principerna underlättar skapandet, tar bort motstånd i processen och gör det lätt att ta fram vår inre kreativitet. Grundsynen är att vi alla har stor skaparkraft och kunskap inom oss själva från födseln. Måleriet ett viktigt redskap för att plocka fram dessa inre resurser så att de kan användas på ett konkret sätt i både livet och konsten.
Konsten och livet
Under kurserna får vi i stället verktyg för att själva utforska vårt skapande uttryck. Ofta upplever vi att vi själva utvecklas lika mycket som vårt måleri under resans gång. Ofta kan vi erfara en djupare känsla av förening mellan oss själva och våra bilder. Det blir ett djupt personlig möte mellan skapare och skapelse. Principerna har ofta blivit beskrivna som en karta eller kompass som vi kan praktisera på ett individuellt sätt.. är pedagogiska och fungerar som enkla redskap som vi kan använda i vårt skapande. Ingen lärare berättar för oss hur vi ska måla- det upptäcker vi själva!
Måla bortom tanke och intellekt
Konstnärer har i alla tider längtat efter att kunna uttrycka sig personligt och i sitt skapande förmedla sin egen sanning. Vi vill kunna uttrycka vårt innersta jag. När vi skapar utan ansträngning är det lätt att glömma bort tid och rum. Vi blir närvarande i nuet och börjar uttrycka oss själva, inte bara stress och idèer. En resa har börjat mot att hitta vårt eget skapande uttryck. Det handlar mer om att öppna seendet än att träna handen och måleritekniken. Bortom alla begränsningar finns det kunskap, skönhet och glädje som väntar.
Kravlöst
Ingen lärare bedömer oss eller ställer krav på en Vedic Art kurs. Vi kan utvecklas i vår egen takt och hitta ett personligt sätt att förhålla oss till skapandet. Vi kan komma till en kurs utan att ha hållit i en pensel tidigare. Och vi upptäcker att vi faktiskt kan uttrycka oss!
Om Vedic ArtFLOW och Mindfullness
Inom den moderna vetenskapen talar man om begreppet FLOW. Känslan musikern har på scenen eller slalomåkaren i spåret när allt går perfekt! Dessa upplevelser kan vi också få genom skapande när vi övervinner utmaningar och hittar nya uttryck. Stunderna när vi glömmer tid och rum och skapandet bara flyter på är underbara. Vi kan erfara det som populärt ofta kallas mindfullness. En stark närvaro i nuet bortom tid och rum och intellektets begränsningar.
Nå din skaparglädje och kraft
Den spontana glädje och lycka vi kan känna när vi själva har skapat något slår det mesta! Inom Vedic Art fokuserar vi på att ta tillvara drivkraften och glädjen i skapandet. Så länge vi känner en längtan att uttrycka oss så kommer vi att fortsätta utvecklas. Att ta till vara drivkraften har därför alltid högre prioritet än att öva teknik.
Grundsyn
Vedic Art står för skapande befriat från hierarkier. Det vi uttrycker är alltid värt respekt och inget är rätt eller fel, bättre eller sämre. Respekt för individens integritet är ett nyckelord. På en kurs blir vi inte värderade eller bedömda. Vi kan alla använda de personliga resurser som vi har för att uttrycka något som är viktigt och sant för just oss själva.
En fristående konstform
Vedic Art är helt religiöst och politiskt oberoende. Vedic Art är ingen organisation eller förening utan en metod som vi kan använda för skapa. Principerna kan vi använda oavsett vilka trosuppfattningar eller livsåskådningar vi har.
Hur anmäler jag mig till en kurs?Alla är välkomna på grundkurs i Vedic Art. Inga förkunskaper krävs. De enda du behöver är en längtan och drivkraft att skapa. Sommartid kan du gå hela grundkursen under en kursvecka på södra Öland. På Öland har målar vi i vackra ladugårdar som släpper in det underbara öländska ljuset!Vill du veta mer om VedicArt eller gå en kurs? Välkommen att kontakta oss !
Namnet Vedic Art
Begreppet Veda kommer från den forntida indiska kulturen. Det kan översättas som kunskap om konst eller skapande.Vedic Art är namnskyddat hos PRV sedan 1990-talet av Curt Källman personligen(Sedan år 2010 i Curts son Johannes Källmans namn) Vedic Art är inte knutet till någon skola eller organisation utan fristående i privat regi. Namnet kan användas av utbildade Vedic Art lärare i samband med kursverksamhet.

Läs mer om kurser runt om Sverige 

Läs mer om Ölandskurserna 


Curt Källman – Vedic Arts ursprung

Den svenske konstnären Curt Källman (1938-2010) grundade Vedic Art år 1987.

 

Curt Källman var en ung student på Kungliga konstakademin i Stockholmåren 1964-69. Sommaren 1964 hade Curt en djup själslig upplevelse som kom att förändra hans syn på livet och konsten. Han blev en andlig sökare, började meditera och studerade den Vediska kunskapen från Indien. Genom kurser i Trancendental Meditation(TM) kom Curt i kontakt med Maharishi Mahesh Yogi. Maharishi var läraren som införde Tm-tekniken i västvärlden under 1950 talet.
Curt och Maharishi kom att träffas flera gånger både i Sverige och på kurser i Europa. Vid flera tillfällen skulle de komma att talas vid om konst och skapande. År 1974 delgav Maharishi Curt en kunskap om 17 Vediska Principer för skapande. Maharishi sökte efter en västerländsk konstnär, som med dessa principer som grund skulle utarbeta en ny form av konstutbildning.
Det skulle dröja fram till år 1987 innan de första kurserna i Vedic Art startade i Sverige. Först ville Curt själv få tid att erfara de 17 principerna i sitt eget skapande. I februari 1988 startade Curt Källman formellt Vedic Art School på Bosjökloster Slott i Höör.
Vedic Art finns i dag etablerat i Norden, flera Europeeiska länder, Indien och USA.
Curt Källman och Maharishi Mahesh
Tillbaka till menyn

 


Presentation av Johannes Källman

De senaste åren i mitt liv har varit händelserika. Hösten 2009 blev min Pappa Curt Källman sjuk och jag fick ta över många av hans uppdrag inom Vedic Art. Det handlade om att organisera Vedic Arts målarkurser på Öland, hålla kurser i flera svenska städer samt fungera som kontaktperson för Vedic Art.
Våren 2010 träffade jag också min älskade Emma som blev min sambo samma höst. Vi hittade en mysig skånsk gård med en vacker allè som vi kunde hyra. Det blev ett helt nytt liv för mig med volvo, villa och vovve…
Under sommaren 2010 berättade min Pappa Curt att han ville att ville överlåta huvudansvaret för Vedic Art på mig. Detta skedde i samband med ett föredrag i juli på Grönhögens Medborgarhus, södra Öland. Situationen var fylld av allvar och jag kände en osäkerhet inför att klara av de uppgifter som väntade. Samtidigt var och är jag helt säker på att jag vill ägna mitt liv åt Vedic Art. Att kunna arbeta heltid med sitt största intresse är verkligen en förmån.Johannes Källman
Den artonde december 2010 somnade Pappa stilla in efter en tids sjukdom. Senare under vintern blev Emma och jag med bebis. I oktober 2011 föddes vår underbara dotter Agnes.
I min yrkesroll inom Vedic Art kommer jag att arbeta för att bevara Curts ursprungliga om de 17 principerna. Jag kommer också att verka för att sprida kunskapen om Vedic Art till fler människor.
Utveckling genom skapande är något som alltid kommer att vara viktigt för både individ och samhälle. Resan har bara börjat och framtiden känns mycket spännande!
Johannes Källman Julen 2011

Läs mer om kurser runt om Sverige 

Läs mer om Ölandskurserna